obrázek

vepřové maso

  • 700x přečteno
  • 13.12. 2018

 

Vepřové maso má světle růžovou barvu a je tučnější než ostatní druhy mas, ale oproti hovězímu masu je křehčí.

 Libové vepřové maso, např. panenka, je snadno stravitelné.

Chuť masa závisí vždy na jeho stáří s tím, že čím je maso starší, tím je i tužší.



 

 

 1 - plec                                                2 - kýta                                                                3 - pečeně

 4 - bok                                                5 - krkovička                                                         6 - hlava

 7 - panenka

 

Jedno z nejoblíbenějších vepřových mas je krkovička.

Krkovice

Vepřová krkovice má dlouhé, nepříliš silné svaly, s kolísavým množstvím tuku. Množství tuku je tím vyšší, čím je vyšší hmotnost prasete. Při pečení se tuk vyškvaří.

Krkovice je tvořena krkem a až k přední části hrudních obratlů, tj. ke čtvrtému hrudnímu obratli. Je vhodná ke smažení, uzení, dušení, k přidání do mletého masa nebo ji můžeme zmrazit.

Chuťově výrazná je silně prorostlá krkovička, ale v oblibě je ta libovější, která obsahuje méně živočišného tuku. Je to díky tomu, že maso při pečení výrazně ztrácí na hmotnosti, kdy tato ztráta může dosahovat až desítek procent.

 

 

 

 

 

 

 

Náhodné aktuality:

obrázek

Bečov

  • 13.12.2018
  • 1897x
obrázek

maso od řezníka

  • 14.12.2018
  • 1063x
obrázek

metody vaření

  • 15.12.2018
  • 887x