obrázek

vepřové maso

  • 876x přečteno
  • 13.12. 2018

 

Vepřové maso má světle růžovou barvu a je tučnější než ostatní druhy mas, ale oproti hovězímu masu je křehčí.

 Libové vepřové maso, např. panenka, je snadno stravitelné.

Chuť masa závisí vždy na jeho stáří s tím, že čím je maso starší, tím je i tužší.



 

 

 1 - plec                                                2 - kýta                                                                3 - pečeně

 4 - bok                                                5 - krkovička                                                         6 - hlava

 7 - panenka

 

Jedno z nejoblíbenějších vepřových mas je krkovička.

Krkovice

Vepřová krkovice má dlouhé, nepříliš silné svaly, s kolísavým množstvím tuku. Množství tuku je tím vyšší, čím je vyšší hmotnost prasete. Při pečení se tuk vyškvaří.

Krkovice je tvořena krkem a až k přední části hrudních obratlů, tj. ke čtvrtému hrudnímu obratli. Je vhodná ke smažení, uzení, dušení, k přidání do mletého masa nebo ji můžeme zmrazit.

Chuťově výrazná je silně prorostlá krkovička, ale v oblibě je ta libovější, která obsahuje méně živočišného tuku. Je to díky tomu, že maso při pečení výrazně ztrácí na hmotnosti, kdy tato ztráta může dosahovat až desítek procent.