obrázek

Domácí jitrnice se zelím a bramborem

  • 822x přečteno
  • 14.11. 2019

Domácí jitrnice se zelím a bramborem
Suroviny:
4 ks domácích jitrnic
500 g kysaného zelí
1 kg brambor
2 lžíce hladké mouky
sádlo nebo olej
sůl, kmín, cukr, ocet
Postup:
Zelí propláchneme a vaříme doměkka. Podle chuti přisladíme, případně okyselíme, okořeníme, zaprášíme moukou a povaříme.
Jitrnice opečeme z obou stran v troubě nebo na pánvi s trochou sádla nebo oleje.
Podáváme s bramborem.

Postup výroby domácích jitrnic:
Výroba jitrnic je základem domácí zabíjačky, ale při dodržení poměru surovin a daného postupu se mohou vyrobit i zvlášť.
Suroviny na 10 kg jitrnic:
4 kg vařeného vepřového masa (hlava, lalok a bůček)
1,5 kg vařených plic
0,8 kg syrových vepřových jater
1 kg vařených vepřových jater
2,7 kg namočené žemle
vývar z masa
vepřová střeva
špejle
Koření:
15 g mletého pepře
8 g mletého nového koření
30 g utřeného česneku
4 g strouhaného zázvoru
3 g majoránky
4 g citronové kůry
150 g soli
Postup:
Vyrábíme-li jitrnice zvlášť mimo domácí zabíjačku, koupíme vepřová střeva ve specializované prodejně s řeznickými potřebami.
Při zabíjačce použijeme tenká střeva z prasete, které po vyjmutí propláchneme, zbavíme obsahu a obrátíme. Obrácená střeva vypereme ve studené vodě, nakrájíme na 18 – 24 cm, zašpejlujeme z jedné strany tak, aby střevo bylo zcela uzavřeno a vložíme do studené vody.
Vepřovou hlavu, lalok, bůček, plíce a játra uvaříme v osolené vodě.
Syrová játra umeleme na masovém mlýnku.Vařená játra nakrájíme na malé kostičky (asi 0,5 cm).
Po uvaření maso vykostíme. Měkké, křehké maso nasekáme nožem na hrubší kostičky, tvrdší maso umeleme na masovém mlýnku.
Namočenou žemli důkladně vymačkáme.
Všechny suroviny smícháme ve velké nádobě, přidáme přiměřené množství vývaru, osolíme, okořeníme a důkladně promícháme.
Plníme do připravených z jedné strany zašpejlovaných střev. Naplněné zašpejlujeme z druhé strany.
Zašpejlované jitrnice vložíme do vařícího vývaru a dovaříme při 90 stupních asi 10 minut, než jitrnice vyplavou na hladinu vývaru.
Vařené jitrnice vyjmeme z vývaru, propláchneme ve studené vodě a rozložíme na dřevěné desky.