obrázek

uzené maso

  • 1870x přečteno
  • 14.12. 2018

Ingredience :

10 kg vepřového bůčku

6 dkg práškového cukru

50 dkg kamenné soli

malou lžičku sanytru

4 l vody

 

Vepřový bůček rozkrájíme na cca 1 kg kusy a omyjeme ve studené vodě. Svaříme lák a necháme zchladnout.  Maso naskládáme do kameninové nádoby a zalijeme studeným lákem.

Maso zatížíme tak, aby bylo celé potopené a necháme min. 10 dnů odležet v chladu. Teplota nesmí být vyšší než  5 st. C. Po pěti dnech maso přeložíme.

Před uzením maso prohřejeme cca 30 minut v horké vodě,, osušíme a zavěsíme do vyhřáté udírny. Maso nesmí vychladnout !

První hodinu udíme při teplotě asi 90 st. a potom tak, aby z masa nekapalo mastné - celkem 8 - 10 hodin. Udíme zásadně tvrdým dřevem, celkem 8-10 hodin. První hodinu při teplotě cca 90 st. C a pak tak, aby z masa nekapala mastnota.