obrázek

Vepřový řízek s hranolky

  • 2426x přečteno
  • 19.12. 2019

Vepřový řízek s hranolky

Suroviny (na 4 porce):
4 vepřové kotlety nebo krkovice
2 vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl, pepř
olej nebo sádlo na smažení
Na salát:
1 kg brambor
200 g gothajského salámu
1 sklenice nakládané zeleniny – hrášek s mrkví
2 vejce
1 cibule
2-3 okurky
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř
200 ml majonézy
Na kaši:
1 kg brambor
lžíce másla
hrnek mléka
sůl

Postup:
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v trojobalu (mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji nebo sádle.
Bramborový salát:
Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a protlačíme kolečkem na brambory. Salám, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky. Nakládanou zeleninu zcedíme. Vejce uvařená natvrdo oloupeme a protlačíme také kolečkem na brambory. Přidáme 3 lžíce vody z nakládané zeleniny. Vše smícháme v míse, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme hořčici a majonézu, zamícháme a necháme odležet.
Bramborová kaše:
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zcedíme a nejprve rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme máslo a začneme šlehat ručnm elektrickým šlehačem. Postupně přidáváme ohřáté mléko a šleháme do jemné kaše.

Hranolky: opečeme dozlatova.

Doba přípravy: cca 1 – 2 hodiny
Doba vaření: cca 1 hodina